Открит е най-древният храм на Новия свят


Източник: Известия

Археолозите откриха в централната част на Перу развалините на каменен храм, който изглежда е най-древното култово съоръжение на територията на Америка. По данни на въглеродния анализ, той е бил построен преди около 4 800 години.

Още първото проучване на този обект позволява да се направи изводът, че в древна Южна Америка е съществувала загадъчна култура, съпоставима по древност с цивилизациите на Египет и Двуречието, съобщава вестник "Асахи". Съоръжението е било високо 10 метра и е имало формата на пирамида с основи 30 на 50 метра. Намерени са свидетелства, че храмът е бил престрояван най-малкото 5-7 пъти. Вътре са намерени останки от ритуални огньове, парчета тъкан.

С разрешение на местните власти пълномащабните разкопки в района на развалините започнаха в понеделник. Няколко десетки съоръжения с подобна форма бяха открити по-рано на 150 км северно от столицата Лима. Досега те се смятаха за най-древните на континента. Но дори и най-старите от тях са били построени не повече от преди 4 600 години, твърдят археолозите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...