Откриха Разпятие на 800 години в кофа за боклукИзточник: News bg

Медно Разпятие, създадено преди 800 години, бе открито в кофа за боклук във Виена, съобщава Ройтерс.
Разпятието е изработено във Франция, а по-късно е било част от полска колекция на изкуството, пренесена в Австрия по време на Втората световна война.
То е било намерено в кофа за боклук от жена, която е преглеждала вещите на наскоро починала си съседка.

 

Жената попитала роднините на починалата дали може да запази Разпятието за себе си. Те й позволили и тя взела разпятието, без изобщо да предполагала за произхода му .
Преди месец жената показала Разпятието на свои познат, който предположил, че то може да представлява предмет с особена културна стойност и го занесъл в музей.
Оказва, се че Разпятието е било част от частна колекция на полско семейство. След започването на войната, собствениците скрили по-голямата част от колекцията в тайник в стената в апартамента си. По-късно нацистите откриват произведенията на изкуството и ги пренасят в Полския национален музей.
Впоследствие Разпятието е пренесено в музей в Австрия, а след това следите му се губят.
Разпятието е оценявано на около 400 000 евро, ако бъде продадено на аукцион.
Тепърва ще се изяснява чия собственост е уникалната находка, добавя Ройтерс.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...