Паметник на Светите братя Кирил и Методий за българската общност в Одеса

 

 Източник: БНР

В денят, когато БПЦ чества паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий – 11 май – в центъра на Русе тържествено ще бъде осветен новият паметник на създателите на славянската писменост, дарение за българската общност в Одеса от “Приста ойл” АД.

 

Официалното откриване в Одеса ще бъде на 26 май от министъра на образованието и науката Даниел Вълчев.
Министър Вълчев, заедно с други официални лица, ще присъства и на церемонията в Русе, за която специално ще пристигне митрополитът на Одеса. Русенският митрополит Неофит ще извърши освещаването, което обещава да се превърне в истински празник за града. В програмата ще участват ученици от различни училища в Русе, духовия оркестър на града, историци и общественици. Слово ще произнесе проф. Георги Бакалов, зам.-ректор на СУ “Св. Климент Охридски”. За Радио България, проф. Бакалов подчерта, че не трябва да се ограничаваме само със създаването на славянската азбука в оценката си за делото на Светите братя. Най-големият принос на Кирил и Методий е, че са създали литературната основа, от която тръгват старобългарският, староруският, старосръбският и т.н. езици и литератури. По този начин се създава третото направление в европейската култура, наред с гръцкото и латинското – славяноезичното. Според проф. Бакалов Кирил и Методий са и първите, хвърлили мост в девети век между Изтока и Запада. Затова и те бяха обявени от папа Йоан Павел Втори за съпокровители на Европа.

Коментари

коментара

Близки теми:

1 Response

  1. p_stefanos каза:

    Днес на обяд участвах в освещаването, което извърши митрополит Неофит. Одеският митрополит не присъстваше, а Стефан Данаилов беше сменил Даниел Вълчев. Словото на проф. Бакалов, макар и доста дълго, беше много хубаво (дано да бъде публикувано някъде, за да може да се прочете). Събитието наистина се превърна в чудесен празник.
    Но скулптурната композиция е ужасна. Трябва да се намери някой луд да го каже и аз се наемам да бъда този луд. Допускам, че градските власти в Одеса като го видят, ще откажат да го монтират. Скулпторът (името му не ми е познато) е абсолютно неопитен. Неопитността му личи както в това, което е направил, така и в онова, което не е могъл да направи. Недостатъците далеч не са само в композицията на фигурите на светите Братя. Те самите като цяло и всеки един от детайлите им изразява професионална неопитност и непохватност. Лицата им са толкова страшнн, че в периметър от 50 м би трябвало да се поставят предупредителни надписи, зрителите и особено децата да не се приближават. Жестовете, с които са изобразени са произволни, безцелни, хаотични, нехармонизирани един спрямо друг. Изработката е груба, но не с внушителната монолитна грубост, която излъчва една скала, а с грубостта на неопитната ръка. Върхът на чалгата са пластмасовите светещи кръстове, имплантирани в бронза. Явно авторът е някой връзкар, който е използвал неразбирането на братя Бобокови и се е уредил по някакъв начин да прибере парите им. А една гениална творба на Кольо Желязото стои нереализирана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − 10 =

*