Папата: Да се учим на любов към мира от св. ФранцискИзточник : L’Оsservatore Romano

По повод 800 години от покаянието на 25-годишния Франческо, папа Бенедикт ХVІ посети гр. Асизи на 17 юни и произнесе на площада до църквата на светеца слово за него.

Папата припомни думите на Спасителя от византийското разпятие в порутената църква „Сан Дамиано” към буйния младеж: „Франциск, иди и възстанови Моя Дом!”, след които той отива в Ривоторто при прокудените прокажени, сприятелява се с тях и им оказва милосърдие.

„Франциск е голям възпитател на нашата вяра и хваление. Той обикна Иисус Христос и така срещна Образа Божий, Който е Любов”. В светлината на евангелските блаженства трябва да се разбират неговата кротост, смирение и миротворчество. „Нашата мисъл се насочва особено към Светата Земя, която св. Франциск обичаше толкова много… Нека св. Франциск, мъжът на мира, да издейства от Господа за нас… да станем „инструменти на Неговия мир”.

Нека Блажената Дева, която „Беднячето” обичаше от все сърце и я възпяваше от все сърце с вдъхновени слова, ни помогне да открием тайната на мира в чудото на любовта, което се случи чрез Въплъщението на Сина Божий в нейната утроба.

Молитва на Франческо пред Разпятието от Сан Дамиано

Всевишни, богати на слава Боже,
Осветли мрака на сърцето ми
И ми подари права вяра,
Твърда надежда и съвършена любов.
Дай ми, Господи, правилния усет
И познание, за да изпълня
Твоята свята и истинна повеля.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...