Папа Йоан Павел Втори бил подложен на евтаназия?Източник: News bg

Медицинските грижи, полагани за папа Йоан Павел Втори през последните седмици от живота му, са били всъщност евтаназия по критериите на самата Католическа църква. Тази теза развива италианска анестезиоложка и професор в университета във Ферара в есе озаглавено "Сладката смърт на Карол Войтила", съобщава френският Льо Монд, цитиран от БНТ. Тезата, която защитава анестезиоложката Лина Паванели предизвика жива полемика в Италия.

През последните два месеца от живота си папа Йоан Павел Втори не е получавал достатъчно храна и това е ускорило края му, твърди професор Лина Паванели. На пресконференция в Рим тя потвърди тезата си, изложена и в научно издание от средата на септември.

Като се основава на информациите, публикувани от Ватикана след 1 февруари 2005 г. лекарката смята, че цялото внимание е било насочено към дихателните проблеми на пациента, без да се отчита недостигът на храна, заради неспособността му да преглъща в резултат на Паркинсоновата болест. Професор Паванели цитира данни, според които папата е загубил между 15 и 19 килограма след втората му хоспитализация на 13 март, а сонда за хранене му е била поставена едва на 30 март, т.е два дена преди смъртта му.

Статията се появи в момент, когато Ватикана за пореден път потвърди отрицателната си позиция срещу евтаназията във връзка с Тери Шиаво – американка, изпаднала в продължителна кома. През 2005 съпругът й постигна съдебно решение за махане на сондата й за хранене.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. simo каза:

  Това е поредния опит да бъде заблудено общественото мнение по отношение на смисъла на живота и неговата свещенност от привържениците на т.н.”достойна смърт”,право на аборт и други „техники”, които си преправят път от привържениците на либерализма в биоетиката. Не само на лекарката, но и на всеки средноинтeлигентен човек е ясно,че след операция има един период, в който човек не се храни нормално и му „вливат нещо през едни банки”. Това е така защото храносмилателната система на тежкоболния не може да се справи с преработката на обичайната храната. Тогава чрез анализ на кръвта може да се установи с най- голяма точност, до милиграм нуждите на организма и венозно се вливат както всички лекарства и течности така и специални хранителни разтвори от аминокисeлини,мазнини и въглехидрати .

 2. gaitan vejdu каза:

  Последният съм, който може да бъде упрекван в уклон към католишките представи за нещата, но вестта ми иде като мерзко и подло ровене в смъртта на един човек.
  Струва ми се, че му ровят костите, гаврейки се паметта му.
  Какъвто и да е, не заслужава това.
  Според мен.

 3. narayana каза:

  papa yoan pavel e v raia.da ne rovime kostite mu bez nujda.toi be dobar duhoven pastir.dano primera mi bude svetlina za vsi4ki hristiani po sveta.svetla mu pamet.