Папа Франциск І започна тържествено своя понтификат8-vТази сутрин на площад Свети Петър във Ватикана десетки хиляди католици посрещнаха новоизбрания римски папа Франциск І за неговата тържествена интронизация.

От открития си папомобил той поздравяваше множеството вярващи, събрало се да го приветства, като в определен момент слезе от превозното средство, за да благослови един човек с увреждане. Новопровъзгласеният глава на римокатолическата църква получи символите на папския престол – палиум и т. нар. пръстен на рибаря с образа на свети апостол Петър. Пръстенът се изработва за всеки новоизбран папа, като по изрично настояване на папа Франциск І неговият пръстен не е от злато, а от сребро със златно покритие.

В своето първо слово след интронизацията, папа Франциск І отправи призив за уважение и пазителство на всяко Божие творение, за опазване на природата и за защита на бедните и най-слабите в обществото.

Гост на тържествената интронизация бе и Вселенският патриарх Вартоломей. Българската държава пък бе представена от президента Росен Плевнелиев.

1-v
5-v
7-v
4-v

Снимки: AFP, DPA

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...