Патриарх Алексий: Косово е свещена земя за сърбите


Източник: International Herald Tribune

Предстоятелят на Руската православна църква патриарх Алексий каза във вторник, че сърбите трябва да могат да живеят мирно в Косово, след като се определи неговия окончателен статут, и осъди разрушаването на православните църкви в провинцията, което, както каза той, се провежда с мълчаливото съгласие на албанското етническо мнозинство.

Руският патриарх Алексий ІІ каза, че Косово е свещена земя за сърбите, и предложи своята помощ като посредник за разрешаване на кризата в региона.

“Руската православна църква има значителен опит в изграждането и постигането на мир и ние сме готови да помогнем”, каза той пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

В своето слово и в отговори на въпроси на сесия с парламентаристи от 47-те страни-членки на съвета патриарх Алексий повдигна също проблемите за ширещата се бедност и зейналата пропаст между богати и бедни в Русия и – в коментар, насочен директно срещу духа на блюстителите на човешките права – остро разкритикува хомосексуализма, наричайки го болест.

Той каза пред съвета, че Косово е предмет на политически пазарлък от хора, които не оценяват историята на провинцията и нейното значение за сърбите.

“Тези хора никога не са били в Косово и никога не са виждали със собствените си очи какво означава Косово за сръбския народ”, каза той.

“Има много паметници, които са свещени за народа на Сърбия и ние не можем мълчаливо да наблюдаваме, когато тези паметници се унищожават, въпреки че са под защитата на ЮНЕСКО и са построени през 12-ти, 13-ти или 14-ти век”, каза патриарх Алексий.

Патриарх Алексий повтори своите призиви за широк диалог между културите и религиите, като заяви, че никой мироглед, включително секуларизмът, не бива да претендира за монопол в Европа или другаде.

Но по отношение на хомосексуализма той не отстъпи от позицията си, като каза, че не може да се отклони от ученията на Църквата.

“Никой не бива да бъде дискриминиран въз основа на убеждение, но и никой не бива да се опитва да ни кара да мълчим, когато наричаме нещо грях”, каза той.

“Има голяма хомосексуална пропаганда, която оказва голямо влияние върху младите хора, които иначе нямат нищо общо с хомосексуализма… Това е заболяване, изкривяване на човешката личност.”

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...