Патриарх Алексий: Нищо не може да раздели народите на Русия, Украйна и Белорус



Интерфакс, Пресслужба на Архиерейския събор на РПЦ

Днес с тържествена света литургия в московския храм "Христос Спасител" беше открит Архиерейският събор на РПЦ. По традиция първото заседание на Събора, чиито пленарни заседания протичат в зала "Съборна" на "Христос Спасител", беше открито с приветствено слово и доклад на Негово светейшество патриарха на Москва и цяла Русия.

В словото си Негово светейшество отбеляза, че през 2008 г. Руската църква празнува важен юбилей — 1020 години от Покръстването на Русия. "Тази дата насочва мисления ни взор към единния киевски кръщелен купел, в който през десети век приеха спасение и получиха даровете на Светия Дух народите, ръководени днес духовно от Руската православна църква", каза патриархът.

Юбилеят на Църквата подбужда вярващите да осмислят пътя, изминат от нея през вековете, и да осъзнаят неразривната общност на народите на Русия, Украйна и Белорус, заяви Негово светейшество. "Нашето църковно единство е велико съкровище, опазено от предците ни", напомни той.

Патриархът отбеляза със съжаление "неспиращите опити на някои политически сили да разрушат духовното пространство на Светата Рус, да посеят раздор и недоверие между милионите православни руснаци, украинци, белоруси, молдовци и другите народи, които съставляват паството на Руската православна църква".

Архиерейският събор ще продължи до събота, 29 юни. В него участват всички епископи на РПЦ от Русия, страните на ОНД и целия свят. За пръв път в Събора ще участва делегация на Руската задгранична църква начело със своя първойерарх – Иларион, митрополит Нюйоркски и Източноамерикански. Очаква се, че съборяните ще се изкажат по проблемите, свързани с единството на РПЦ и УПЦ, моралните и политически въпроси на нашето съвремие и ще разгледат вопроса за общоцърковната канонизация на Шанхайския светител Йоан Максимович, канонизиран от Задграничната църква през 1994 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...