Патриарх Вартоломей: Връзките на Вселенската патриаршия и гръцкия народ са нерушими


Източник: Patriarchia.ru

В изказването си по време на празника Богоявление Вселенският патриарх Вартоломей подчерта нерушимостта на връзките, които свързват гръцкия народ и Вселенската патриаршия. "Никой и при никакви обстоятелства не може да разкъса тези връзки", заяви той.

Богоявление беше отпразнувано в турската столица в спокойна и мирна обстановка. Множество вярващи извървяха след патриарха пътя от сградата на Патриаршията в истанбулския квартал Фенер до Златния Рог. За пръв път от много години патриархът, следвайки старинната традиция, хвърли тържествено кръст в морските води.

Никакви белези за присъствието на "сиви вълци" или други екстремисти по време на празника не бяха забелязани. Независимо от това православните жители на Турция изразиха разочарованието си от решението на властите на град Измир (Смирна), които не позволиха през тази година да се хвърли кръст във водите на градския залив.

Тържества по случай празника Богоявление преминаха и по цяла Гърция. Център на празнуването стана атинското пристанище Пирея, където ритуалът "освещаване на водите" беше извършен от архиепископа на Атина и Елада Христодул и Пирейския митрополит Серафим, съобщава агенция RNN.

На богослужението присъстваха президентът Каролос Папуляс, председателят на партията ПАСОК Георгиос Папандреу, бившият премиер Костас Симитис, многобройни членове на правителството и парламента.

Министър-председателят Костас Караманлис почете празника в град Рафина. Председателят на парламента Ана Псаруда-Бенаки и кметът на Атина Никитас Какламанис присъстваха на богослужението в атинския район Колонаки. Службата беше водена от секретаря на Атинската архиепископия протопрезвитер Тома Синодинос.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...