Полските католици ще „заглушат“ концерта на Мадона


Полските католици поискаха да се забрани концертът на Мадона, който ще се състои на 15 август във Варшава в рамките на европейското турне на поп-звездата "Sticky&Sweet Tour", съобщава вестник "Новые Известия", цитиран от Интерфакс.

На този ден поляците отбелязват два празника: религиозен (Успение Богородично) и патриотически (т. нар. "Чудо над Висла"), свързан с 89-тата годишнина от поражението на съветската армия при Варшава.

Католическото дружество "Unum Principium" призова към провеждането на митинги пред католическите храмове и ще се обърне към правителството с молба да се забрани шоуто на скандалната певица. Дружеството създаде специален комитет от представители на различните обществени групи.

"Концертът на тази певачка, нагло използваща псевдонима Мадона, наранява нашите религиозни чувства и по своята същност е антихристиянски", заяви Кшиштоф Загозда, активист на "Unum Principium".

"Ще заглушим Мадона!", заяви на свой ред депутатът на областния сейм Мариян Брудзински.

От своя страна бившият капелан на профсъюза "Солидарност" отец Станислав Малковски призова "поименно да се назоват виновниците за организацията на това антикатолическо мероприятие".

"Църквата и народът трябва категорично да кажат: Non possumus! Тоест: "Врагът няма да мине!" – написа той в специално обръщение към народа и правителството.

Под това обръщение се подписаха вече хиляди хора. Копие от него ще бъде изпратено на организаторите и главния спонсор на проекта. Ако няма резултат, организаторите смятат да блокират мероприятието.

Концертите на Мадона, по време на които певицата бива представена като разпъната на кръст, са предизвиквали масови протести в много страни, но никога не са били отменяни. Най-ексцентричният опит да не се допусне провеждането на неин концерт стана през 2006 г. в Амстердам, където местният католически свещеник се обади в полицията и заяви, че на концертната площадка има бомба, съобщава вестникът.

Самото сценично име на певицата (Madonna – Богородица на езиците на католическите народи) предизвиква гневна реакция у католиците.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...