Патриарх Неофит замина на официално посещение в МоскваpatriarsiОт днес започна петдневното официално посещение на Негово Светейшество патриарх Неофит в Москва, което ще продължи до 11 март, по покана на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”.

В състава на българската църковна делегация са: Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий, председател на „Св. Александър Невски“, архим. Герасим, гл. секретар на Св. Синод, и др.

Поводът за визитата е награждаването на българския патриарх с отличие за „принос към единството на православните народи и утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото”, присъдено му от фонда „Единство на православните народи”. Церемонията по награждаването ще се състои на 9 март в голямата зала на храма „Христос Спасител” в Москва. Патриарх Неофит ще бъде награден заедно с президента на Република Сърбия Томислав Николич и председателя на Държавната дума на Руската федерация С. Е. Наришкин. На церемонията ще присъстват досегашни лауреати на премията, между които и Георги Първанов и Симеон Сакскобургготски.

На 8 март Българският патриарх Неофит и Руският патриарх Кирил ще отслужат св. Литургия в храма на Покровския манастир, в който е погребана блажена Матрона Московска. След Литургията двамата патриарси ще отслужат Молебен към новоканонизирания св. Серафим Софийски Чудотворец.

 

Източник: bg-patriarshia.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...