Полицията и православните активисти разпръснаха гей-парад в Москва


"Москва не е Содом!" Този лозунг се скандираше най-често в руската столица в събота, когато полицейски сили заедно с активисти на руския Съюз на православните граждани осуетиха първия опит за провеждане на гей-парад в Русия. Около 200 души, представители на сексуални малцинства, повечето от които бяха дошли от чужбина, се опитаха да проведат акция, наречена от тях "първи московски фестивал на гейовете и лесбийките "Москва Pride-2006". Гей-парадът трябваше да стане кулминация на фестивала. Мястото и времето на забранената от столичните власти акция се криеха до последния момент от организаторите. По-рано московският кмет беше заявил, че "няма да допусне провеждането на гей-парад в никаква форма", а Съюзът на православните граждани и други аналогични организации излязоха с призиви срещу "содомитите".

Центърът на Москва беше блокиран от сили на полицията и ОМОН (руските специални части). Те се постараха да предотвратят прекия сблъсък между участниците в гей-акцията и разгневената тълпа, която заплашваше да се разправи с тях. Участниците в шествието, което руските медии окачествиха като "по-скоро бягство", бяха замервани с домати и развалени яйца. Сред противниците на гейовете имаше активисти на православни младежки организации, руски националисти, жени с икони, младежи с бръснати глави. Те скандираха: "Москва не е Содом!" и "Педерастите – в затвора!". Около 20 души от организаторите и главните участници в несъстоялия се "фестивал" бяха задържани от полицията.

Разпръсването на гей-парада в Москва стана една от главните новини в руските и европейските медии. Според депутата от германския бундестаг Фолкер Бек московската полиция "не е защитила участниците на парада на секс-малцинствата". Кметът на Париж Бертран Деланое обвини руските власти в "грубо посегателство срещу правата на човека, противоречащо на елементарните принципи на демократичната държава".

Представителите на руската власт не са съгласни с тези оценки. "Оценявам положително работата на служителите на полицията. Имаше съдебно решение за забрана на акцията и хората, които въпреки това се опитаха да я проведат, трябва да свикват да живеят в съответствие със закона", заяви началникът на управлението за съвместна работа с полицейските служби при градското правителство на Москва Николай Куликов.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...