Поместната македонска църква влиза в пълнотатата на едната съборна и апостолска Църква


С решение на Архиерейския събор от днес,  Сръбската православна църква приема в канонично, литургично и евхаристийно общение православната църква в Република Северна Македония. Този акт следва решението на Вселенската патриаршия от 9 май т.г., с което така наречената Македонска православна църква беше призната за канонично църковно формирование под името Охридска архиепископия. Той поставя и началото на процес, който да доведе до окончателно дефиниране статута на поместната църква в Македония.
В съобщението на Светия архиерейски събор на Сръбската православна църква от 16 Май 2022 г.  се казва:

Като приема акта на Светия архиерейски синод на „Македонската православна църква – Охридска архиепископия“, с който тя приема общопризнатия каноничен статут, предоставен й през 1959 г. от Светия архиерейски събор на Сръбската православна църква, и изразява надежда, че Сръбската православна църква ще реши каноничния й статут, който трябва да бъде последван от общоправославно съгласие и приемане на този статут, Светият архиерейски събор на СПЦ реши:

С благодарност към Господа и с радост Съборът приветства общопризнатия каноничен статут на възможно най-широка автономия, който означава пълна вътрешна самостоятелност, предоставен още през 1959 година.

Тъй като това премахва причините за прекъсването на канонично общение, настъпило поради едностранното провъзгласяване на автокефалия през 1967 г. година, пълното литургично и канонично общение се възстановява.

Чрез установяване на единна канонична основа и при условията възстановен каноничен ред върху цялата територия на Сръбската православна църква, диалогът за бъдещия и евентуално окончателен статут на епархиите в Република Северна Македония може да се провежда законно и действително.

В диалога за бъдещия и вероятно окончателен каноничен статус, Сръбската православна църква ще се ръководи единствено от църковно-канонични и църковно-пастирски принципи, стандарти и норми, без да обслужва „политически“, „геополитически“, „църковно-политически“ и други подобни интереси или едностранни инициативи, и без да се поддава на ничие влияние или натиск.

И накрая, Съборът не възнамерява да обвързва новата сестра-църква с ограничителни клаузи по отношение на обхвата на нейната юрисдикция в родината и в диаспората, като отправя препоръка да разреши въпроса за официалното й име в пряк братски диалог с гръцката и с другите поместни православни църкви.“

Днешното решение слага край на продължилата 55 години схизма върху православната църква в Македония. Слава и благодарност на Бога!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...