Бенедикт ХVІ написа трета енциклика


altСветовният контраст между бедността и богатството е тема на поредното послание на папата

Папа Бенедикт XVI е сложил подписа си под своята трета енциклика – окръжно послание към всички католици. За това съобщи самият понтифекс на вярващите, събрали се на площада „Св. Петър“ в Рим.

По католическа традиция енцикликата е наречена с първите думи на своя латински текст – Caritas in Veritate („Милосърдие в истината“). Папата съобщи, че този документ ще бъде публикуван в най-скоро време, съобщава РИА „Новости“.

Новото послание е посветено на социалната тема и е продължение ва прочутата енциклика от 1967 г. на предшественика му папа Павел VІ „Populorum Progressio“ („За прогреса на народите“).

По информация на световните агенции, в своята трета енциклика Бенедикт Шестнадесети, известен като един от най-големите теолози на съвремието, засяга острите социални проблеми, свързани с процеса на глобализацията, в това число и тези, които са възникнали по време на световната финансова-икономическа криза. Говори се за необходимостта от по-голямо уважение към човешката личност и се засяга темата за огромния контраст между богатството и бедността в съвременния свят.

За скорошната публикация на третата енциклика на Бенедикт XVI се споменаваше нееднократно в изказванията на високопоставени йерарси на Римо-католическата църква, например в изказването на президента на Папския съвет „Справедливост и мир“ кардинал Ренато Рафаеле Мартино през март. Тогава кардиналът съобщи, че първоначално социалната енциклика е трябвало да бъде публикувана още през 2007 г. „Все пак за да се получи текст, съобразен именно с днешната реалност, трябваше малко да изчакаме“, обясни кардиналът.

Известното забавяне на новата енциклика е свързано също и с трудностите, възникнали при превода на този важен документ от латински език. Очаква се, че за пръв път текстът на енцикликата ще бъде публикуван не само на основните европейски езици, но и на китайски.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...