Руският патриарх потвърждава пълното си съгласие с принципа на разделение между Църква и държава



Източник: Orthodoxeurope.org

В интервю, дадено пред годишника „Примат”, който прави равносметка на изтеклата 2005 година, патриархът на Москва и на цяла Русия Алексий ІІ коментира въпроса за „политическите контакти” на Руската православна църква. На първо място, той отклонява всякакви обвинения за сливане с държавата и препотвърждава пълното си съгласие с твърдия принцип на разделение между Църква и държава. Единствено почитайки този принцип, Руската църква ще остане, според първенството си, вярна на своето призвание и няма да се превърне в държавен апарат.

Патриарх Алексий подчертава, че запазването на автономния статут на Руската църква ще й позволи да оцени свободно процесите, протичащи в обществото от „етични позиции, дефинирани от Самия Господ”. В противен случай, Църквата би загубила възможността „да издигне в пълна свобода своя глас и да оспори евентуални действия от страна на държавата, с които се накърняват принципите й”, което би било недопустимо.

Патриархът характеризира установените днес отношения между Руската църква и държавата като „пълни с уважение и като на равен с равен”; в някои области става въпрос за партньорство. Това се отнася особено за духовното възпитание, благотворителността, грижата за бедните и запазването на културното наследство.

Коментирайки факта, че срещите между държавната власт и църковната йерархия са зачестили, патриарх Алексий потвърждава: „Често държавните служители се изправят пред недоразумения в отношенията си с Църквата. Срещите спомагат да се изяснят тези отношения и да се решат въпросите, засягащи живота на епархиите”.

Превод: Екатерина Крумова
 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...