Резултати от срещата между католици и православни в Рим



Източник: www.orthodoxeurope.org

В Рим, от 13 до 15 декември се проведе среща на координационния комитет на съвместната международна комисия за богословски диалог между Римокатолическата и Православната църква. На нея бяха възобновени разговорите, прекъснати поради възникнали разногласия през 2000 г.

Координационният комитет се председателства от двамата президенти на съвместната комисия: кардинал Уолтър Каспър, президент на Съвета на Ватикана за популяризиране на християнското единство и Пергамския митрополит Иоан от Константинополската патриаршия.

На 14 декември католическите и православните членове на комитета се събраха, за да обсъдят дневния ред на срещата. След това двете страни обмениха мнения за продължаването на диалога. Темите за първенството на архиепископа на Рим и униатството се очертаха като най-подходящи за последващи дискусии, но беше поставен въпросът дали двете теми трябва да бъдат разглеждани в общата рамка на еклисиологията.

На 15 декември членовете на координационния комитет бяха приети на частна аудиенция от Негово Светейшество папа Бенедикт XVI. В своето обръщение папата подчерта необходимостта „да бъде направено всичко възможно за възстановяване на общуването” между Римокатолическата и Православната църква.

В комюнике от срещата на координационния комитет се казва: „На срещата беше постигнато съгласие, че комисията ще работи в контекста на богословието на общуването и че този контекст трябва утвърден чрез допълнително изследване, така че да ни даде възможност за по-нататъшна дискусия на двете теми, централни за отношенията между двете църкви, а именно: темите за първенството на архиепископа на Рим и униатството”.

Пленарната среща на съвместната международна комисия за богословски диалог между Римокатолическата и Православната църква ще се проведе в Белград от 18 до 25 септември, 2006 г.

Съкратен превод: Детелина Христова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...