Гонител на православието загина от удар на мълния


alt„Знак свише“ – така професорът на Московската духовна академия протодякон Андрей Кураев определи внезапната смърт на бившия губернатор на Ровненската област на Украйна Василий Червоний. Червоний, който беше член на т. нар. „Висш църковен съвет“ на самозваната „Киевска патриаршия“, загина в събота, поразен от мълния, съобщава Интерфакс.

Смъртоносният удар го е настигнал, докато е ловял риба в Костополския район на Ровненска област.

Според многобройни свидетелства Червоний е бил главният организатор и непосредствен участник на насилствените заграбвания на десетки храмове на Украинската православна църква в Ровенска и Волинска област, като тези акции са били съпровождани от зверски побоища и терор срещу свещенослужителите и вярващите.

В деня преди своята смърт той е събрал в Ровно няколко десетки представители на разколническата „Киевска патриаршия“, възлагайки им да организират безредици на магистралата Ровно – Владимир-Волински, по която се очаква да мине кортежът на патриарх Кирил по време на планираното му посещение в Украйна през идния месец. Според инструкциите на Червоний, тези хора е трябвало да организират серия от провокации срещу предстоятеля на Руската църква. Съобщава се също, че Червоний е планирал провокации на летището „Бориспол“ в деня на пристигането на патриарха в Киев.

Във връзка с внезапната гибел на Червоний Андрей Кураев напомни, че църковната история познава „кончини от такъв род, внезапни, непредсказуеми“, и се позова на знаменития трактат на христианския апологет от IV в. Лактанций „За смъртта на гонителите“, започващ с думите „за това колко зле са свършвали мнозина римски императори, преследвали християните“.

Друг пример е смъртта на император Юлиан, наречен „Отстъпник“ заради опита си да възроди езичеството. Той загинал внезапно по време на поход „и никой не успял да разбере откъде е долетяло копието, което му нанесло смъртоносна рана“, отбеляза богословът.

По думите му св. Василий Велики е смятал, че „такава гибел на гонителите на християнската Църква е израз на Божията закрила за своите“.

Превод: Андрей Романов

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...