Послание на патриарх Алексий до сръбския патриарх Павле и президентите на Сърбия и Черна гора


Източник: Интерфакс

Ваше Светейшество!
Ваши Превъзходителства!

На 28 май 2006 г. по време на общонародния референдум мнозинството от гражданите на Черна гора се изказаха за независимост на Републиката. Руската православна църква уважава избора на едноверния черногорски народ и му желае мир и процъфтяване на новия етап от историческото му развитие.

Заедно с това бих искал да призова държавните власти и народите на Сърбия и Черна гора да опазват и укрепват грижливо вековните връзки между двата народа, да продължават да развиват сътрудничеството в сферите на духовността, икономиката, политиката, науката, културата и другите области на човешката дейност.

Надявам се, че извършилите се политически промени няма да подложат на изпитания църковното единство на двата братски народа. Разпадането на федеративните държави не трябва да води до разделение в Църквата – убедихме се в това през последните десетилетия с примера на страните, влизали по-рано в състава на държави като Съветския съюз и Чехословакия. Вярвам, че духовната близост на Сърбия и Черна гора, добросъседските отношения между тях и взаимната подкрепа ще им помогнат да дадат своя достоен православен принос за развитието на европейската цивилизация.

С обич в Господа и искрени благопожелания,
АЛЕКСИЙ, Патриарх на Москва и цяла Русия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...