Починал е Пергамският митрополит Йоан Зизиулас



На 2 февруари 2023 год., след боледуване, на 92  годишна възраст се е упокоил в Господа  Пергамският митрополит Йоан Зизиулас.

Митрополит Йоан (Zizioulas, на гръцки Ιωάννης Ζηζιούλας) е епископ на Константинополската патриаршия с титлата Пергамски митрополит.

Завършва образованието си в Атинския университет. Защитава докторска дисертация в Харвардския университет на тема „Христология на Максим Изповедник“. Там се учи от такива забележителни учени и богослови като проф. Пол Тилих, о. Георги Флоровски, проф. Вернер Йегер и др. Три години си сътрудничи с Византийското изследователско дружество на Харвардския университет, като е избран за негов член. Паралелно завършва пълен курс в икуменическия институт в Босе, Швейцария.

След това се завръща в Гърция и през 1966 г. и защитава в Атинския университет докторска дисертация на тема: „Единство на Църквата в Божествената Евхаристия и в епископа“ . Работи като изследовател в Богословския факултет на Атинския университет.

През 1970 г. е избран за преподавател по догматична теология в Университета в Единбург, а впоследствие преподава систематично богословие в университета в Глазгоу.

През 1984 г. митрополит Йоан се връща в Гърция, за да преподава догматическо богословие в Солунския университет. Избран е пряко от миряните за епископ.

През 1989 г. става постоянен професор в Кралския колеж в Лондон. През 1993 г. е избран и за член на Атинската академия на науките, като по-късно става неин председател.

В периода 2006-2007 г. митрополит Йоан е член на Светия синод на Константинополската патриаршия. Изнася лекции в много университети в Европа. Автор е на множество книги, сред които на български език: „Битието като общение“, Комунитас, 2013.

Митрополит Йоан Зизиулас е един от най-значимите православни богослови на нашето време.

Бог да го прости. Вечна и блажена да бъде паметта му.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...