Почина старецът Ефрем Аризонски



В неделя, 8 декември, около 7:00 ч. сутринта българско време в манастира „Св. Антоний“ (Аризона) се е представил в Господа архимандрит Ефрем Аризонски.

Духовният наставник на голям брой вярващи по целия свят напусна живота след дълго боледуване, като остави след себе си едно благодатно дело и богато духовно наследство. Той бе обновител на монашеството на американския континент, създавайки множество манастири и превръщайки пустинни местности в светини.

По информация на „Orthodoxia News Agency“ старецът Ефрем е взел участие във вчерашните богослужения и се е причастил със Светите тайни.

Опелото му ще се състои в сряда, 11 декември. За да се простят с този голям съвременен подвижник на Православието, се очаква да пристигнат много негови духовни чеда и вярващи от цяла Гърция.

Старецът Ефрем е духовно чедо на преподобния отец Йосиф Исихаст (1897-1959 г.), от когото научава тънкостите на духовната борба и подвижническия живот. След смъртта на стареца си и по негова заръка младият тогава йеромонах Ефрем създава свое собствено братство – първо в Новия скит (Неа скити), след това в килията „Св. Артемий“ в скита Провата, Света гора), а по-късно е поканен да поеме игуменството на манастира „Преп. Филотей“ (Филотеу), който по това време изпитва недостиг на монаси. Впоследствие негови монаси попълват братствата на още три атонски манастира и един скит. Още по-голям е броят на женските манастири, които старецът Ефрем основава или духовно ръководи. Но това, с което става известен по целия свят, е голямото духовно възраждане в Америка, което той започна, създавайки около двадесет манастира в САЩ и Канада (с център „Св. Антоний“ в Аризона) със сериозна мисионерска дейност.

Старецът притежаваше дар слово. Въпреки че говореше просто, словата му имат духовна дълбочина и проникновеност. Беседите му представляват сериозни уроци по православна духовност.

 

Кратка биография на стареца Ефрем Аризонски

Старецът Ефрем (със светско име Йоанис Мораитис) е роден на 24 юни 1928 г. в гръцкия гр. Волос. Прекарва детството си в бедност, като помага на баща си в работата му, но винаги следва благочестивия пример на майка си (която по-късно става монахиня с името Теофано).

На 14-годишна възраст започва да копнее за монашески живот, но получава благословение от духовника си да замине на Атон едва когато става 19-годишен.

С пристигането си на Света Гора, на 26 септември 1947 г., той постъпва в братството на стареца Йосиф (Исихаст), което тогава населява няколко малки пещерни килии около църквичката „Св. Йоан Кръстител“ в Малкия скит „Св. Анна“ („Малката Св. Анна“). След 9 месеца, през 1948 г., старецът Йосиф го постригва за монах с името Ефрем.

По-късно, проявявайки послушание към стареца си, монах Ефрем е ръкоположен за йеродякон, а след това и за йеромонах.

Животът в братството на стареца Йосиф бил много строг и аскетичен. ( Вж. книгата „Моят старец Иосиф Исихаст и Пещерник“, написана по разкази на стареца Ефрем – бел. прев.)

След смъртта на стареца Йосиф през 1959 г., около о. Ефрем се събрали доста монаси, търсейки неговото духовно наставничество.

През 1973 г. братството му се преместило в манастира „Преп. Филотей“, където старецът Ефрем станал игумен. Като такъв бил въздигнат в архимандритско достойнство. Благодарение на харизматичната личност на стареца броят на монасите бързо нараснал. Старецът превърнал манастира от необщежителен (идиоритмичен) в общежителен (киновиен). Под негово ръководство „Преп. Филотей“ достигнал голям духовен разцвет и станал образец за общежителен манастир на Света гора.

Тогава Светата Епистасия (изпълнителен четиричленен орган на светогорската общност – бел. прев.) помолила стареца да възроди и други светогорски манастири, които страдали от липса на монаси. Така с монаси от „Филотей“ през 70-те години били попълнени братствата на манастирите „Каракал“, „Ксиропотам“ и „Констамонит“, а през 2001 г. и на скита „Св. Андрей“ до Карея.

В Гърция има и много други манастири, намиращи се под духовното ръководство на стареца Ефрем, като манастира „Св. Йоан Кръстител“ в Серес, „Св. Богородица Одигитрия“ в Портаря (Волос) и „Архангел Михаил“, бивш филотейски метох на о. Тасос.

През 1979 г. старецът заминава за Канада по здравословни причини.

След пристигането си, едновременно с медицинските прегледи, започва да изповядва, наставлява и поучава членове на гръцката общност там. По покана на гръцки емигранти неговата пастирска дейност от Канада се разпространила и в САЩ. Последвали нови посещения на американския континент, а пастирското му служение постоянно се увеличавало.

Тогава постепенно възникнала идеята за основаване на манастир в Америка, който да служи като духовен център на гръцката емиграция. Така първоначално били основани два манастира, единият в Монреал, Канада, а другият в Питсбърг, САЩ. Последвали и други, в резултат на което днес са основани 19 манастира, а 2 са в процес на създаване.

Той продължил да бъде духовен наставник на споменатите светогорски обители, както и на 8 женски манастира в цяла Гърция, но тъй като не било практично да продължи на бъде игумен на манастира „Преп. Филотей“, заради дългите периоди на отсъствие при пътуванията в Северна Америка, той се оттеглил от игуменския пост през 1990 г.

Основаните от него манастири в Америка са 19 – 17 в САЩ и 2 в Канада (мъжки и женски). Те са подчинени на Гръцката православна архиепископия на САЩ и Канада. Манастирите се намират: във Флорида (два), в Тексас (два), в Чикаго (два), в Южна Каролина (два), в Ню Йорк (един), във Вашингтон (един), в Пенсилвания (един), в Калифорния (един), в Илинойс (един), в Мичиган (един), в Мичиган (един), в Монреал (един) и в Торонто (един).

Под ръководството на о. Ефрем също така е открит и един старчески дом.

До неделя, 8 декември, старецът живееше в манастира „Св. Антоний“ в аризонската пустиня, недалеч от столицата на Аризона Финикс и близо до град Флорънс (Florence).

Вечна и блажена да бъде паметта му!

 

Манастирът „Св. Антоний“ в Аризона

Изграждането на манастира „Свети Антоний“ започва през 1995 г. Манастирът е общежителен, мъжки, а братството му наброява около 35 души от различни националности. Негов игумен е архимандрит Паисий от светогорския манастир „Преп. Филотей“.

Манастирският комплекс заема площ от 2000 декара и ежедневно се посещава от голям брой поклонници от цял свят.

В манастира има 5 църкви: „Св. Антоний и св. Нектарий“, „Св. Николай“ (построена от камък), „Св. Серафим“, „Св. Димитър“ (в руски стил) и „Св. Георги“. В близост до манастира, на хълм е изградена и църквата „Св. прор. Илия“, в синьо и бяло, по подобие на църквите на Санторини. При манастира работи безплатна кухня за бедни, както и фондация за бедни и изоставени жени в град Тусон (Tucson).

По-голямата част от монасите са местни православни от различни националности, както и американци, приели Православието. Езикът на богослуженията е гръцки, като всички монаси задължително учат гръцки език, както и източноцърковно (византийско) пеене.

Манастирът следва точно богослужебния ритъм на Света гора.

* Старецът Ефрем е известен на българските читатели с книгите си: „Моят старец Иосиф Исихаст и Пещерник“ (в 2 части), „Изкуството на спасението“ (в 2 части), „Отечески съвети“, „Тайнството на покаянието“, „За осъждането“, „Последният удар (за абортите)“ съставени по негови беседи. – Бел. прев.

Адаптиран превод от гръцки: А.Стамболов

По „Orthodoxia News Agency“ и собствена информация

Вижте още: Православни манастири в Америка – едно ново начало, МАНАСТИРЪТ НА СВЕТИ АНТОНИЙ ВЕЛИКИ В АРИЗОНА (САЩ)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...