По-малко ракови заболявания при монасите

Диетичните навици и начинът на живот на монасите от Света гора спомагат за здравословен живот и по-нисък процент на раковите заболявания според резултатите от проучване, оповестено вчера.
Редовната консумация на зехтин при готвене, както и риба и сезонни плодове и зеленчуци, са сред факторите, които поддържат заболеваемостта от рак на простатата под международните равнища, показват данните, представени от уролога Хараламбос Айдонопулос.
“Не просто средиземноморската диета е това, което помага, а въобще начинът на хранене, следващ старите, традиционни стандарти”, казва д-р Айдонопулос.
Изследването, при което са прегледани стотици светогорски монаси от 1994 г. насам, е установило, че заболеваемостта от рак на простатата е 4.5 пъти по-ниска от международните равнища.
През последните 13 години са съобщени 11 случая на рак на простатата сред монаси.
Други положителни фактори според проучването са подходящият режим на сън и липсата на замърсяване на въздуха.
Превод: Божидар Питев
Следвайте ни
Вегитарианството е пътя на човечеството,колкото и да не ни се иска трябва да го признаем.