Православни и католици в Румъния защитават новия Закон за вероизповеданията


Източник: crestinortodox.ro

Представители на Румънската православна църква смятат, че обвиненията срещу президента Бъсеску във връзка с обнародването на новия Закон за вероизповеданията, отправени от един американски институт и подкрепени от някои ежедневници, са неправилни, защото законът е резултат на консенсуса между религиозните групи в Румъния.

Говорителят на Румънската патриаршия, Константин Стойка, заяви, че “атаката” на Института за Религия и Обществена политика във Вашингтон, който счита, че новият закон нарушава религиозните свободи и правата на човека, е неправилна. Законът първо е бил обсъден в Парламента и след това, естествено, обнародван от президента. Според говорителя на Румънската патриаршия тук няма връзка между обнародването на Закона и обвиненията против президента. В сравнение с други европейски държави Законът за вероизповеданията в Румъния е много по-приемлив. Във връзка с това г-н Стойка препоръча анализ на съответното законодателство и в други европейски държави. Според него чрез обвинения от този род се прави опит за манипулация на общественото мнение.

Румънската католическа църква също одобрява новия закон и счита това за един важен момент за вероизповеданията в Румъния, се казва в съобщение на пресцентъра на Католическата епископска конференция в Румъния.

До момента на обнародването на новия закон, законодателните норми се базираха на закона от 1948 година, който е приет от атеистичното правителство на Румъния.

Румънската Католическа Църква приветства приемането на Закона за вероизповеданията, като смята че това е отражение на усилията на властите, а също така и на междурелигиозния диалог от последните години в Румъния. Новият закон е усъвършенстван, но не съвършен и е съвсем нормално всяко едно изповедание да иска да го дооформи в духа на своята религия и канони.

Румънската католическа църква обявява, че стои настрана от Гръко-католическата църква в Румъния, която не е подписала Закона за вероизповеданията под претекст, че в него не е разрешен проблемът с конфискуваните в миналото имоти, както и един деликатен проблем, свързан с гробищата им.

Присъединяването на Румъния към Европейския съюз, според Пресцентъра на Католическата църква в Румъния, означава, че трябва да се приема всяко едно вероизповедание като социално-политическа структура и най-вече като духовна общност. В този съюз трябва да има диалог и толерантност между различните общности.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...