Предстоятелите на поместните църкви се събраха в Истанбул



От 6 март до 8 март в седалището на Вселенската патриаршия във Фенер (Истанбул) се провежда съвещание на предстоятелите на поместните православни църкви. Основна цел на срещата е да се вземе решение за свикването на Велик Всеправославен събор.

Председател на събора е Вселенският патриарх Вартоломей. Той откри заседанията с доклад, описващ съвременните предизвикателства, пред които е поставено Православието, и въпросите, на които то днес е призовано да даде отговор, изразявайки своето становище.

Негово Светейшество българският Патриарх Неофит отправи свое приветствие при откриването на съвещанието: „С трепетни вълнения прекрачваме отново прага на светата Константинополска и Вселенска Патриаршия, от която в далечните дни приехме благовестието и първото си наставничество в спасителната вяра в Христа Иисуса и Неговото Евангелие!… Днес сме се събрали по важен повод, свързан с много десетилетия наред подготвяния от Поместните църкви Свят и Велик Събор на Православната църква, чието свикване – поради обстоятелства и причини от най-различен характер – беше отлагано толкова дълго време. Надяваме се и вярваме, че решенията, които предстои да се вземат тук от Светейшите и Блаженейши Предстоятели на св. Поместни църкви, ще бъдат съгласни с волята на Светия Дух – за благото на едната, свята, съборна и апостолска Църква и на целия православен свят! Православните, а и всички християни по целия свят с право очакват от нас общо свидетелство в духа на изконните истини на вярата, които светата Православна църква е запазила най-чисти и неповредени, а това ни задължава в любов да преодолеем различията и да покажем на дело, че в тази именно неизменна любов сме верни Христови ученици (Йоан. 13:35).„.

Източник: www.bg-patriarshia.bg; снимка: www.amen.gr

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...