Предстоящата канонизация на старец Клеопа носи радост в сърцата на православните вярващи в РумънияАрхимандрит Клеопа (Илие)

Новината за предстоящата канонизация на старец Клеопа (Илие) донесе голяма радост в сърцата на румънските православни вярващи и особено на онези, които са енориаши на манастира „Сихастрия“, където великият изповедник се труди и където е погребан.

„Въпреки че мнозина вече почитат о. Клеопа като светец, те все пак искаха тяхната почит да бъде потвърдена и на официално ниво. Често ни питаха кога о. Клеопа ще бъде канонизиран. Някои от поклонниците вече го наричат ​​св. Клеопа”, каза игуменът на манстира „Сихастрия“ архимандрит Арсений.

На сесията си от 25 февруари Светият синод на Румънската православна църква реши да започне процедура по Канонизация на десетина изповедници и мисионери, понесли страдания по време на комунизма, за да отбележи (2025 г.) 140-ата годишнина от получаването на автокефалия и 100-годишнината от провъзгласяването ѝ за патриаршия.

По-късно бяха обявени имената на трима от тях: старец Клеопа (Илие), о. Думитру Стенилоае и старец Герасим (Иску) от манастира „Тисмана“.

„Чрез неговата канонизация още повече хора ще научат за живота и словата на старец Клеопа“ –  каза игумен Арсений – и така ще получат достоен пример, който да следват“.

Игумен Арсений, снимка: Doxologia

„Това за пореден път ще покаже, че Църквата е жива, дори ако нейното учение – както е доказано много пъти в нейната двухилядолетна история – е в противоречие с определени нагласи, насърчавани от силните на деня, които в крайна сметка се оказват ефимерни”, споделя още о. Арсений.

„Старец Клеопа беше велик мисионер и проповедник срещу атеистичния комунизъм – припомни игуменът – и дори през годините на самотен живот в планините на Молдова, където намери убежище от гоненията, той продължи да служи на Църквата.“

„Казвам, че неговите оттегляния в пустинята също бяха мисия, защото от една страна това всъщност представляваше автентичен монашески живот, което означава и молитви за света, а от друга страна, дори и в репресивните институции в района, където го търсеха, неговата снимка беше разпространена като свидетелство за човек, осмелил се да влезе в конфликт с властта от онова време, така че властите без да искат доказаха, че все още съществуват велики живи хора, които чрез своя духовен живот предизвикват и противоречат на оскверняващата идеология на тогавашното държавно ръководство.

Снимка: Doxologia

„Чрез енергичните си проповеди, чрез служението си като игумен на манастирите „Сихастрия“ и „Слатина“ и духовен баща на мнозина, старец Клеопа допринесе за разцвета на монашеския и духовен живот в цялата страна, подчерта игумен Арсений. Неговите слова са синтез от ученията на отците на Църквата, но излъчват свежест, която говори разбираемо на съвременния свят и затова хората са го търсили, за да просят мъдрост и подкрепа“, заключи о. Арсений.

Снимка: orthodoxchristiansupply.com

Архим. Клеопа (Илие) е един от най-обичаните духовници на Румъния, познат и в целия православен свят. Няколко пъти е арестуван от тайните служби на тоталитарния режим, но комунистическите гонения не успяват да прекършат апостолския му дух и благодарение на духовното му ръководство десетки манастири в Румъния се възраждат за нов живот. Сред неговите духовни чада са някои от най-именитите богослови и духовници на Румъния. В продължение на десетилетия хиляди хора идват в румънския манастир „Сихастрия“ при стареца, за да потърсят от него духовен съвет и упование за вярата си, а след кончината му през зимата на 1998 г. скромната му килия и гробът му се превръщат в благодатно място за поклонение.

Архим. Клеопа е автор на книгите „Проповеди за Господските и светийски празници през годината“(1986), „Проповеди за Неделите през годината“ (1990), „Ценността на душата“ (1991), „Възхождане към Възкресението (духовни беседи)“ (1992), „За сънищата и виденията“ (1993), „Как можем да влезем в рая“ (в съавторство с о. Йоаникий Бълан, 2003), „Разговори за православната вяра“ (2018)

„Никога от никого не съм искал да вярва слепешком. Ако го исках, това би означавало да дам право точно на онези, чиято цел е да накарат хората да вярват в тях без да им поставят никакви въпроси. Напротив, винаги съм смятал, че дискусиите – като се изложат идеите от едната и от другата страна, са най-полезните, ако те се водят честно и с единственото желание да се достигне до истината. И не съм се лъгал. Имах щастието да видя плодовете от подобни разговори в душите на тези, които идваха с разкъсвана от съмнения вяра, а си тръгваха с вяра, избистрена като планински извор.“

архим. Клеопа (Илие)

 

 

Изрочник: orthochristian.com; basilica.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...