Президентът на Македония отличи Македонската православна църкваИзточник: Макфакс

Македонската православна църква (МПЦ) е отличена от президента на Македония с „Орден на Република Македония”. Орденът, както бе съобщено от кабинета на президента Бранко Цървенковски, се присъжда по случай 40-годишнината от автокефалността на МПЦ.

Отличието ще бъде предадено на предстоятеля на МПЦ господин господин Стефан, Архиепископ Охридски и Македонски, в неделя, 10 юни. Церемонията ще се състои в църквата „Света София” в Охрид, а орденът ще бъде връчен от Цървенковски.

В този храм, на църковно-народните събори след Втората световна война са били оповестени решенията за възстановяване на Охридската архиепископия в лицето на Македонската православна църква и е била провъзгласена автокефалията.

Тези решения на МПЦ не са били и все още не са признати от православните църкви в света поради противопоставянето на Сръбската православна църква и поддръжниците й в Атина, Цариград /Истанбул/ и Москва.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...