Първо съвместно служение на представители на Московската патриаршия и РПЦЗГ в Швейцария



Източник:
EOREO

Архимандрит Мартин (де Кафлиш), игумен на манастира „Света Троица” в Домпиер (Швейцария), е отслужил в храма във Веве в първата неделя след Петдесетница, на празника на Вси светии (2 и 3 юни 2007 година), бдението и божествената литургия заедно с епископ Амвросий (Кантакузин) от Руската задгранична църква. Ето какво разказва архимандрит Мартин след първото евхаристийно съслужение:

„Наистина радост, мир и братска любов сияеха от всекиго в този благословен ден. Всички почувстваха с благодарност явената благодат – възможността да се причастят от общата Чаша в деня на Вси светии, истинския венец на Петдесетницата.

Защото именно молитвата на всички светии, на новомъчениците и сълзите на вярващите позволиха да бъде надминато едно почти осемдесетгодишно отчуждение. Без съмнение, също така, уважението, взаимната любов, доверието и поставянето на Христа Спасителя в центъра на всяко нещо, в сърдечното разкаяние и покаяние, позволиха да ни бъде дадена тази благодат на единението. Това със сигурност е някакъв завършек; но още повече, предстоят да бъдат написани нови страници заедно. Само така, като живеем в единодушие любовта, с която Бог ни възлюби, ще направим достоверно и плодотворно свидетелството на православната ни вяра пред безчислените предизвикателства на днешния секуларизиран свят”.

Към енорийската общност във Веве и монашеското братство от Домпиер се е присъединил и отец Петър Меан от Сръбската православна църква с някои от своите енориаши. След литургията енорията е дала обилна трапеза в двора на църквата, пренасяйки по този начин в празничната „литургия след литургията” радостта от съвместното Свето Причастие.

Да напомним, че епископ Амвросий беше изтъкнат член на смесената комисия за диалог между двете части на руското православие, чиято усърдна работа доведе до този успешен край. Нека Господ ни благослови всички, за да няма никога вече подобни разцепления, и да ни даде благодатта на верността в покаянието и любовта.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...