Интронизация в Кипър на Хорепископ на Карпасия


Източник: Cyprus News Agency

На 3 юни в Кипър в присъствието на църковните, политически и военни водачи на страната архимандрита на м-ра “Св. Богородица Троодитиса” Христофор Циака беше интронизиран за Хорепископ на Карпасия. В обръщение към новия хорепископ Кипърският архиепископ Хризостом ІІ каза, че пътят към окупираната хорепископия на Карпасия, в североизточния край на острова, не е застлан с рози.

“Той е затворен. И за да влезете във Вашата хорепископия, ще трябва да преминете през бодлива тел и стената на срама и да се изправите лице в лице пред страшната и обезсърчаваща картина на развалините. Ще откриете малко богомолци, ще бъдете посрещнат не от православни християни, а от мюсюлмани, ще намерите порутени и ограбени църкви, които са превърнати в джамии”, каза предстоятелят на Кипърската православна църква.

В своето слово новият хорепископ увери, че ще застане до всички кипърски гърци, живеещи в окупираната от Турция част на Кипър, ще ги подкрепя и ръководи. “Заедно с всички хора в Карпасия ние очакваме свободата и завръщането в родината”, каза хорепископ Христофор, като добави, че “ние трябва да се съюзим с Бога и да се покаем, да изоставим греха и да живеем според Божията воля, за да имаме право на Неговата помощ”.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...