Октомври – благословен месец за румънците


Източник: crestinortodox.ro

За Румънската православна църква месец октомври е благословен от големите празници. Православните румънци през този месец честват четири големи празника: 14 октомври – св. Параскева; следват светиите арделяни: св. Висарион, св. Софроний, св. Опреа, св. Йоан и св. Моисей Мъченик чествани на 21 октомври; св. Димитър Мироточиви, покровител на гр. Крайова – на 26 октомври, и св. Димитър Бесарбовски, покровител на Букурещ – на 27 октомври.

Подготовката за деня на св. Петка вече започна. Очакват се стотици поклонници, които ще имат възможността да се поклонят и на мощите на св. Нектарий от Егина, Гърция, (светец от ХХ век).

Празниците на светиите арделяни ще бъдат отбелязани освен литургично и със симпозиум на тема: “Архиепископия Алба Юлиа – православен духовен център на Трансилвания”.

Крайова ще отбележи деня на св. великомъченик Димитър с процесии и поклонение на мощите на св. Нифон, св. Сергий, св. Вах и св. Татяна в Митрополитската катедрала.

На 27 октомври е празникът на св. Димитър Бесарбовски, покровител на Букурещ. Вече 230 години откакто мощите на св. Димитър Бесарбовски се пазят в сребърна ракла в Патриаршеската катедрала в Букурещ. Повече от 50 години всяка есен хиляди поклонници идват на поклонение, както се очаква и тази година.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...