Призив към Йордания да преразгледа решението си


Източник: Kathimerini, WCC

Световният съвет на църквите (ССЦ) призовава Йордания да преразгледа своето решение за непризнаване на православния патриарх на Йерусалим, се казва в изявление на организацията.

В писмо от 18 май до йорданския министър-председател д-р Маруф Сюлейман ал Бахит генералният секретар на ССЦ пастор д-р Самуел Кобия изразява “опасения, че такова решение може да доведе до разделение сред православната общност в Йордания и Палестина с отрицателни църковни и социалнополитически последици”. Кобия също така подчертава, че признаването на патриарх Теофил ІІІ “е от първостепенно значение за доброто управление на институциите, свързани с тази патриаршия”.

Йордания оттегли своето признаване на Теофил ІІІ – предстоятелят на Йерусалимската патриаршия – на 13 май заради това, че не е успял да отмени несанкционираната продажба на църковно имущество на Израел.

Йерусалимската патриаршия съблюдава йордански закон от 1958 г., забраняващ продажбата на църковна земя и имоти в Йерусалим, който Йордания управлява заедно със Западния бряг до завладяването на териториите от Израел по време на близкоизточната война от 1967 г. Според Аманския мирен договор с Израел от 1994 г. Йордания поема отговорността за надзор над християнските и мюсюлманските светини в Йерусалим.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...