Ректорът на Баламанд: Православните народи очакват възраждане на руското лидерство


Източник: Newsru.com

Като най-голяма православна страна Русия трябва да стане лидер на съвременния свят, заяви в Москва д-р Илия Салем, президент на Баламандския университет (Ливан) – най-голямата образователна и научна православна институция в Близкия Изток. Д-р Салем е бивш вицепремиер и министър на външните работи на Ливан.

"Като православни, ние очакваме да се възроди лидерството на Москва, столицата на най-голямата православна нация в целия свят", каза той на церемонията в московския храм "Христос Спасител", на която оглавяваният от него университет, принадлежащ на Антиохийската патриаршия, бе награден с премията на Фонда за единство на православните народи.

"Някога са смятали, че Москва е "трети Рим" – продължи д-р Салем. – Но за нас Москва не е нито втора, нито трета; тя винаги е първата и най-главната".

Думите му предизвикаха аплодисменти в залата, където освен руския патриарх Алексий присъстваха известни личности и представители на православния свят – главата на Албанската православна църква архиепископ Анастасий, президентът на Кипър Тасос Пападопулос, кметът на Москва Юрий Лужков, папският нунций Антонио Менини и йерарсите на много поместни Православни църкви.

Президентът на Баламанд разказа, как баба му често казвала: "Боже, благослови Русия". На въпроса на внука си старата жена обяснила: "Русия върна камбаните в нашите църкви, за да бият високо и чисто. Русия ни върна достойнството след унижението, което изтърпяхме под турска власт в Османската империя".

Продължавайки да изброява заслугите на Русия пред православните християни в Близкия Изток, д-р Салем напомни: "Руските мисии водеха поклонниците в Светата земя, откриваха училища, оживиха познаването на арабския език, обогатиха нашите образователни програми и широко отвориха пред нашите интелектуалци вратата към руската и световната култура".

Според него християните от Близкия Изток никога не са губели надежда, че един Русия ще "излее силата си като духовен вулкан" и ще отхвърли властта на безбожния комунизъм. Днес за радост на православните от Изтока Русия отново служи на "мисията на универсализма и духовността". Хората в Ливан я гледат с надежда и се надяват, че тя ще помогне на православните християни да защитят своята свобода и ще продължи да изпълнява "своята историческа роля на примирител, просветител и освободител в Близкия Изток", изтъкна той.

В края на словото си президентът на Баламандския университет пожела на Патриарх Алексий "да продължи да води успешно световното Православие към неговите високи и благородни цели".

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...