Румънската полиция е задържала самозван свещенослужител


Източник: ziarullumina.ro

Сорин Алин Веринчеану, 21-годишен младеж от окръг Дорохой, Румъния е разследван от полицията за узурпиране на официалната власт, за измами, фалшификации на документи, кражби и др. Той бил заловен от служители на Окръжния полицейски инспекторат в Ботошани в момент, в който се подготвял да прочете молитва над вярващ от община Къндеши. Фалшивият свещенослужител направил впечатление на полицията, след като облечен в свещенически одежди събирал пари от вярващи с мотива, че ги събира за строежа на нов храм.

Сорин Алин Веринчеану е абсолвент в професионално училище за обработка на дърво. Научил е религиозните ритуали в един манастир в окръг Неамц, където бил през месец август 2006 година. Младежът казал на полицията, че в края на октомври се скарал с един монах и напуснал манастира. Преди напускането, той купил от манастира монашеско расо, което използвал след това, за да заблуждава вярващите. По-късно си поръчва в Ботошани печат с надпис на Архиепископия Яш, Енория Търгу Неамц и името на фиктивен манастир и място. Самозваният йеромонах Веринчеану Лаврентий си направил легитимация и различни договори, с които се опитвал да си осигури съществуването.

Фалшивият свещенослужител имал навика да ходи в различни села от окръзите Ботошани и Сучева, където служел заедно с енорийския свещеник. На края на службата той внушавал на свещеника да подтикне вярващите да дарят пари.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...