Ключовете от „Света София“ бяха предадени на Ердоган



Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вчера присъства на събрание, на което, по време на театрален спектакъл, актьор в ролята на Мохамед Завоевателя нарече турския президент „младият мъж, който издигна „Света София“ и я направи отново джамия“. Когато Ердоган излезе на сцената, актьорът предаде ключовете на „Света София“ на турския президент. „Мохамед Завоевателя“ го нарече още „достоен наследник на завоевателите“.

Измина една година, откакто Ердоган обяви, че „Света София“ ще бъде отворена за мюсюлманско поклонение, след като Държавният съвет анулира статута ѝ на музей. Турският президент подписа указ за превръщането на „Света София“ в джамия за мюсюлманско поклонение.

„Решено е „Света София“ да бъде поставена под надзора на Дианет (Турската дирекция по религиозни въпроси) и да бъде отворена за молитва“, публикува турският президент в Twitter на 10 юли 2020 г.

Преди това Турският държавен съвет отмени решението от 1934 г., с което действащото тогава турско правителство превръща „Света София“ в Константинопол в музей. През 1934 г. Турският държавен съвет и Върховният административен съд на Турция по онова време, обявяват, че е анулиран правителствения указ, който превръща „Света София“ в джамия.

Миналата година Държавният съвет на Турция постанови решение, че това е незаконно и така проправи пътя за превръщането на паметника в джамия, въпреки многобройните международни предупреждения и протести срещу подобно действие. Държавният съвет прие искане, подадено от различни асоциации, и отмени решението на правителството от 1934 г.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи преобразуването на храм „Света София“ в джамия, който е със статут на музей и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. След „Света София“ правителството на Ердоган превърна в джамия още един обект от световното културно наследство – Църквата Хора (църквата „Иисус Христос Спасител“ в квартал Хора) в Константинопол. Църквата Хора за първи път е превърната в джамия от османците, става музей през 1958 г., но миналата година Турският върховен съд постанови тя отново да бъде преобразувана в джамия, което все още не е приложено.

 

Източник: orthodoxtimes.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...