Румънската православна църква приветства решение да се позволят икони в училищата


iht.com

Румънската православна църква приветства решението на най-висшия съдебен орган на страната да се позволи иконите да останат в училищата.

Върховният съд обяви за неконституционно постановлението на Букурещкия апелативен съд от 2007 г., според което иконите трябваше да се махнат от училищата, тъй като са проява на дискриминация спрямо атеистите и хората от други изповедания.

Около 80 процента от румънците са православни християни и е обичайно да се видят икони в домовете, сградите и автомобилите. Православната църква в Румъния преживява подем след комунистическия режим.

Говорителят на Православната църква Константин Стоица заяви в петък, че решението показва, че обществото, а не държавните институции, следва да решава какви религиозни символи де се допускат на обществени места.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...