Румънски висши духовници са сътрудничили на СекуритатеИзточник: Bgnews room

Осем румънски висши духовници са били информатори на бившата политическа полиция по времето на комунизма, съобщиха вчера румънските медии, цитирани от Франс прес.
"Трус в църквата", излиза със заглавие в. "Котидианул". Според изданието осемте духовници – един архиепископ и седем епископи, са имали псевдоними, дадени им от тайните служби.
"Осем духовници са сключили договор с дявола", пише в. "Гъндул", като цитира изявление на член на Националния съвет за проучване архивите на Секуритате пред агенция Медиафакс.
Сред осемте имена не фигурират тези на новоизбрания патриарх Даниил, както и това на неговият основен съперник за поста – Вартоломей.

Според Мирча Динеску, член на Националният съвет за проучване архивите на Секуритате, досието на Даниил е било изгорено веднага след падането на комунистическия режим, а няколко страници от досието на Вартоломей са били запазени, но съдържанието им не е достатъчно, за да се направи заключение за евентуално сътрудничество със Секуритате.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. atila каза:

    бивши и настоящи. За съжаление публичност добиват само бившите.

  2. Дон Кихот каза:

    Ченгетата са от различни категории. Има отвратителни, които сами са се продали и дори днес продължават да мърсуват. Има и такива като Даниил, който сигурно е вербуван насила. Иначе не би бил пуснат на специализации в чужбина, а би оставил костите си в добруджанските лагери на чудовището Чаушеску.