Русия призовава към диалог по македонския църковен въпрос


В интервю, публикувано вчера в македонския вестник „Дневник”, патриархът на Москва и цяла Русия, Алексий ІІ, е заявил, че решението на македонския църковен въпрос трябва се търси единствено по пътя на братските преговори, съобщава Интерфакс.

Патриархът е подчертал, че причини за възникналия преди почти 40 години разкол са едностранните действия на Македоската православна църква (МПЦ), самопровъзгласила се за независима, без да съгласува този акт със Сръбската православна църква, към която канонично принадлежи.

Според патриарх Алексий ІІ, „Бъдещите преговори трябва да се основават на каноните, но успехът им е възможен, само ако има стремеж на всяка цена страните да проявят взаимно разбиране, да вникнат в обстоятелствата на живот на своите народи и да търсят не едностранна полза, а общото благо”.

Патриархът е потвърдил готовността на Руската православна църква да окаже посредническа помощ в решението на този наболял проблем, но РПЦ няма намерение да се „ намесва в работите на други поместни църкви, ако от тяхна страна няма пълна готовност за диалог.”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...