Руският Патриарх Алексий прие делегация на Сръбската църква


Източник: Патриархия.Ру

На 2 март Негово светейшество патриарх Алексий прие в Москва делегация на Сръбската православна църква. В срещата участваха Черногорско-Приморският митрополит Амфилохий, Бачкият епископ Ириней, Будимлянско-Никшичкият епископ Йоаникий, архимандрит Антоний (Пантелич), настоятел на Подворието на СПЦ в Москва, протойерей Николай Балашов, секретар на Московската патриаршия по междуправославните отношения.

По време на беседата представителите на двете Църкви изразиха своето виждане за проблема Косово. Патриарх Алексий заяви: «Ние подкрепяме решението на Архиерейския събор на Сръбската православна църква, който поиска косовският проблем да бъде решен чрез преговори. Много пъти сме говорили за значението на Косово за сръбския народ и Църква; това е свещена за сърбите земя, люлка на сръбската държавност и култура».

Страните подчертаха, че единственият начин за решаване на този въпрос са преговорите, които трябва да гарантират, че ще има справедливост за всички народи, живеещи на тази земя.

Беше обсъдена и ситуацията в Черна гора, където в скоро време ще се проведе референдум за статуса на държавата. Предстоятелят на Руската църква изрази надежда, че сърбите и черногорците, чиито исторически съдби са тясно свързани, ще останат заедно.

Патриархът отбеляза със задоволство, че има признаци за нормализиране на ситуацията в Македония. Както е известно Върховният съд е преразгледал присъдата на митрополит Йоан (Вранишковски).

В заключение сръбските йерарси благодариха на Патриарх Алексий за неговите усилия, насочени към укрепване на православното единство, както и за приноса му в решаването на косовския проблем и други актуални въпроси.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...