Десетилетие в подкрепа на Православието


На 12.10.2005 година в концертната зала на грандиозния храм “Христос Спасител” в Москва тържествено беше отбелязана десетгодишнината от учредяването на Международния обществен фонд “Единство на православните народи”.

Тържественото събрание беше открито от президента на Фонда проф. д-р на философските науки в Държавния университет “Ломоносов” Валерий Аркадиевич Алексеев.

Слово за изминалото десетилетие произнесе Негово Светейшество Алексий ІІ, Патриарх Московски и на цяла Русия, който е попечител на Фонда.

“Този юбилей е значим не само за Руската православна църква или за ръководството на Фонда. Това е важно събитие за цялата православна общественост, за която дейността на Фонда стана вдъхновяващ пример на самоотвержено служене в полза на мира и единството на православните народи, в името на което се извършват значителни социални и мащабни международни програми. Фондът стана пионер и новатор в работата в служба на православната общественост, нещо, което не го е имало досега в Русия. Чрез своята дейност Фондът убедително показа, че и в съвременния сложен и драматичен свят хора с различни призвания – политици, бизнесмени, обществени деятели, могат чрез делата си да следват заветите на Христа, да творят добро и да бъдат полезни на ближните си.”

Такава оценка даде Патриарх Алексий ІІ и дълго говори за извършеното от Фонда през първото десетилетие. В тази оценка беше особено отбелязано значението на дейността на представителствата и отделенията на Фонда както в Русия, така и в други православни страни и общности.

Повече от 70 поздравителни адреси бяха изпратени на адреса на Фонда – както от лауреати на Международната награда “За изключителен принос в постигане единството на православните народи”, така и от членове на Фонда – общественици, политици и бизнесмени, от други поместни православни църкви, между които Румънската, Антиохийската, Еладската, Александрийската и др.; от Република Македония и нейната църква също беше прочетено приветствие от председателя на Комисията по вероизповеданията при МС.

Губернаторът на Централния район на Русия – Г. С. Полтавченко, прочете личното послание на президента Путин. „Искрено уважение и поддръжка заслужават образователните и благотворителни програми на фонда, реализиращи се не само в Русия, но и зад граница. Уверен съм, че и в бъдеще вие ще внесете своя значима част в хуманитарните контакти за утвърждаване на високи нравствени и хуманни ценности. Желая ви успехи и всичка най-хубаво” – пожела президентът Путин.

От България на тържеството бяха прочетени от Негово Превъзходителство посланика на страната ни в Русия господин Илиан Василев поздравленията на президента Първанов и на Негово Светейшество Българския патриарх Максим. Подаръци и поздравителни адреси изпратиха компаниите “ЛУКойл-България” и “Овергаз”, а господин Сашо Дончев, Изпълнителен директор на “Овергаз” уважи с личното си присъствие събитието.

В награда за присъстващите гости се превърна изнесеният концерт, в който място намериха песни на всички православни народи, с които Фондът работи, а ние българите признахме за свои две песни – “Девойче, мари, хубаво” и “Биляна платно белеше”, въпреки, че втората беше представена като “македонска”.

На 10-годишнината се събрахме няколко представители на Балканите – България, Сърбия и Черна гора и Македония, на ред е Румъния.

Поздравителните текстове от Негово Светейшество Българския патриарх Максим и президента на РБългария г-н Георги Първанов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...