Руският президент сравни тялото на Ленин в мавзолея с мощите на светците



В интервю, част от документалния филм за руския манастир Валаам, руският президент Владимир Путин сравни комунизма с християнството, а поставянето на Ленин в мавзолей – с почитта към мощите на православните светци. Откъс от филма с думите на руския президент бе показан в програмата „Всяка неделя“ на ТВ канала „Русия 1“.

„Може би сега ще кажа нещо, което може на някого да не се понрави, но ще го кажа така, както го мисля. Най-напред вярата нас винаги ни е съпровождала, тя е укрепявала, когато на нашата страна, на нашия народ му е било особено тежко. Имало е толкова жестоки богоборчески години, когато са убивали свещеници, разрушавали са храмове. Но едновременно с това са създавали нова религия. Комунистическата идеология е много сродна с християнството – свобода, равенство, братство, справедливост – всичко това е заложено в Светото Писание, всичко това го има там. А кодексът на строителя на комунизма? Това е сублимация, това е толкова примитивна извадка от Библията – нищо ново не са измислили“, казва президентът Путин в интервюто.

В разговора той сравнява още отношението на комунистите към Ленин и поставянето на тялото му в мавзолей с почитта към светиите в християнството. „Вижте, положиха Ленин в мавзолей. По какво това се отличава от мощите на светците за православните, или просто за християните? Когато ми казват, че не, в християнството няма такава традиция, казвам им – как не, отидете на Атон, там има мощи на светци, и у нас също има свети мощи… По същество тогавашната нова власт нищо не е измислила, тя просто е приспособила под своята идеология онова, което човечеството отдавна е изобретило“, допълва той  интервюто.

 

Източник: РИА Новости

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...