Св. Синод на Вселенската патриаршия потвърди намерението си да предостави автокефалия на Украинската православна църкваВ официално съобщение, оповестено пред медиите, Св. Синод на Вселенската патриаршия потвърди решението си да продължи процеса по предоставянето на автокефалия на Украинската православна църква.

На днешното си редовно заседание синодалните членове са взели още решение Вселенската патриаршия да въстанови каноничния статут на архиерейските санове на предстоятелите на двете неканонични православни църкви в Украйна. Това са митрополит Филарет (Денисенко) на Украйнската православна църква (Киевска патриаршия) и митрополит Макарий (Малетич) на Украинската автокефална православна църква. В съобщението се посочва, че решението е взето като отговор на молба, отправена от двамата предстоятели и техните последователи, които се намират в схизма не по догматически причини.

В комюникето се казва още, че е взето решение да бъде отменено правното обвързване, произхождащо от синодалното писмо от 1686 г., което по икономия е дало правото на Московския патриарх да ръкополага Киевски митрополит.

В заключение Вселенската патриаршия призовава замесените страни по украинския църковен въпрос „да се въздържат от завземането на църкви, манастири и друго имущество, както и от всякакви прояви на насилие и мъст, за да надделеят мирът и любовта в Христос“.

 

Източник: www.ec-patr.org

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...