Семинарията „Свети Тихон“ в Пенсилвания обявява първата годишна лекция в памет на св. Николай (Велимирович)Снимка: stots.edu

Православната богословска семинария „Свети Тихон“ в Южен Ханаан, Пенсилвания, наскоро обяви стартирането на годишна лекция в чест на на св. Николай (Велимирович).

Встъпителната лекция „Св. Николай: Късните му години“, ще бъде проведена на 23 март от Негово Преосвещенство епископ Иреней (Добриевич) от Източноамериканската епархия на Сръбската православна църква.

Св. Николай Велимирович

Свети Николай е един от най-великите светци на 20 век. Известен като „новият Златоуст“ заради своите проницателни проповеди, той носи много утеха на страдащата Сръбска църква през годините на Втората световна война. Самият той също е подложен на страдания, след като е изпратен за две години в концентрационния лагер Дахау.

Свети Николай служи и на църквата в Америка. Живял е в манастира „Свети Тихон“ от 1951 до 1956 г. и е преподавал в семинарията, на която е и ректор през учебната 1955-1956 г. Именно в сградата на семинарията „Свети Тихон“ този колос на Православието се преставя в Господа на 18 март 1956 г. при съмнителни обстоятелства. Параклисът на семинарията е посветен на неговата памет.

Епископ Ириней е възпитаник на семинарията „Свети Тихон“, където написва и своята дисертация на тема „Епископ Николай Велимирович: Мисията му в Америка от 1921 г. “.

Лекцията ще бъде предавана на живо на страниците на семинарията в YouTube и Фейсбук.

Началото е в 19:00 ч. източно време.

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...