Слагат възпоменателни кръстове на българските войнишки гробища край Битоля


Източник:  Actualno

"Възпоменателни кръстове и паметна плоча предстои да бъдат положени на българските войнишки гробища до село Цапари край Битоля".
Това каза Лука Станчев, председател на Гражданския клуб в Пловдив, инициатор за облагородяването на гробището, в което са погребани 207 български войници.

"Те са загинали през 1913 г. и са били от състава на състава на 15-ти Бдински, 13-ти Ловешки и 58-ми Плевенски пехотни полкове", припомни Станчев.
Предвижда се надгробните плочи да бъдат от врачански камък и без имената, тъй като няма информация поименно кой в кой гроб е погребан.
"В тази връзка отделно на една мраморна плоча ще бъдат изписани имената на всички загинали", допълни Лука Станчев.
Това е последният етап от облагородяването на българските войнишки гробища, след като на 9 май тази година там се състоя поклонение с присъствието на представители от всички воювали по това време държави.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...