Сръбската църква ще има нов предстоятел?Интерфакс

Събралият се на 14 май в Белград Архиерейски събор на Сръбската православна църква може да избере нов сръбски патриарх, съобщават водещите сръбски вестници. Засега обаче официалните представители на Сръбската патриаршия отказват да коментират възможното решение на събора.

"Въпросите на дневния ред се утвърждават от самия Архиерейски събор. Освен това дневният ред може да се променя. Неизвестно е дали в нея ще бъде включен изборът на нов патриарх", заяви главният секретар на Синода протойерей Сава Йович. Той също така нарече "абсолютно безпочвени" всички "спекулации" в медиите по въпроса кой може да стане следващ патриарх, като заяви, че това се "решава от Светия Дух".

93-годишният патриарх Павле не участва в заседанията на Архиерейския събор. През последната половин година предстоятелят на Сръбската църква ръководеше делата й от белградската Военно-медицинска академия, където беше настанен на 13 ноември 2007 г. В болницата патриархът нееднократно беше навестяван от първите лица на сръбската държава.

Лекарският консилиум ще предаде в най-скоро време на Синода поредното заключение за здравословното състояние на патриарх Павле. Лекарите заявиха, че то едва ли ще се различава от предшините: "Патриархът се чувства сравнително добре, понякога се появяват проблеми с дишането, слабост, повишена температура, но лекарската намеса решава тези проблеми".

Черногорско-Приморският митрополит Амфилохий посещава всеки ден патриарха в болницата. Черногорският владика е смятан от мнозина за възможен приемник на сегашния предстоятел на Сръбската православна църква.

Патриарх Павле, известен с пословичното си смирение и скромност, е 44-ият сръбски духовен лидер. През 2007 г. той навърши 50 години епископско служение и 17 години на патриаршеския трон, съобщава Седмица.ру.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. ieromonah Ioan каза:

  Стига с тия клишета бе хора, не ви ли омръзна>:“През последната половин година предстоятелят на Сръбската църква ръководеше делата й от белградската Военно-медицинска академия“, ами то това звучи, като шефа на мафията управлява мафията от затвора. Не може един 93 годишен човек да управлява каквото и да е! След 65 години човек трябва да се оттегля, защото в него започват психически и физически процеси, които от някои се наричат втори пуберитет.
  А да се твърди, че човек е несменяем е просто абсурд.

 2. p_stefanos каза:

  Където Бог иска, природния ред изменява! Св. Иоан, напр. е написал Откровението доста след 65. А дядо Павле е не по-малко свят от него. И при това е толкова обичан, че молитвите на хиляди верни го държат.
  Докато у нас картината е по-различна. Като гледам какви са тези под 65, се моля дядо Максим да живее 165!
  Всеки е сменяем, но всички сме незаменими.

 3. Рътеп каза:

  мхм съгласен съм с Стефанос, Йоане звучиш така все едно се съмняваш в Божия промисъл. 🙂

 4. dimitri каза:

  Нека всички да вземем пример от дядо Павле и да бадем смирени и скромни.