Хага се опитва да убеди режисьор да не пуска филм срещу Корана



Дневник

Холандското правителство привика депутата от крайната десница Герт Вилдерс, за да го предупреди, за поразиите, които може да предизвика разпространението на негов филм, остро атакуващ Корана, съобщи правителствен говорител. Лентата цели да покаже, че Коранът е "фашистка книга".

Правителството се тревожи за репутацията на Холандия, за холандски компании и сигурността на холандски граждани, живеещи в чужбина.

Лидерът на партията PVV (с девет места в 150-членния парламент) е разговарял близо час с холандския правосъден министър Ернст Балин и външния министъра Максим Ферхаген.

"Те изразиха опасенията си за възможни последствия и проблеми, които може да предизвика филма в политически и икономически план и за някои конкретни лица", обясни той.

През ноември правителството вече разговаря с Вилдерс, след като той обяви проекта си за филма.

"Правителството се тревожи да репутацията на Холандия, за холандски компании и сигурността на холандски граждани, живеещи в чужбина", заяви обществената телевизия Ен О Ес, след като разпита Герт Вилдерс след края на срещата.

Самият режисьор обяви, че тв каналът е решен да разпространи филма му, който според него има за цел да покаже, че Коранът е "фашистка книга". Лентата ще бъде готова в края на седмицата, но датата на излъчване, които бе предвидено за март, остава неизвестна засега.

Според холандския многотиражен всекидневник "Телеграф", който се запозна с няколко кадри от филма, той показва сцени от кървавото настояще на ислямски страни, като ги свързва с източници от свещената за мюсюлманите книга.

Във филма се показва обезглавяване в Ирак, пребиване с камъни в Иран и екзекуция в Саудитска Арабия, където се прилага ислямския религиозен закон – шариата, посочва вестникът, позовавайки се на сведения от автора му.

Депутатът живее под полицейска закрила след убийството през 2004 г. на кинематографистът Тео ван Гог, който бе заклан от ислямист след излъчване на негов филм за потискането на жените от ислямския свят.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...