Турция се готви да реформира радикално исляма



Дневник

Турция се готви да публикува документ, който ще представи революционна реинтерпретация на Исляма, съобщава BBC. Департаментът по религиозните въпроси е възложил на екип теолози от университета в Анкара да извършат фундаментална ревизия на текстовете, известни като "хадиси" (предания за изказванията на Мохамед и случки с него – ред.) – вторият най-важен източник на мюсюлманската вяра след Корана.

Според правителството на Турция, в сегашния си вариант хадисите изкривяват основополагащите ценности на Исляма и често имат негативно влияние върху обществото, което държавата се опитва да модернизира. Изследователите от университета в Анкара са открили, че огромна част от поученията никога не са били изричани от Мохамед и дори тези, които са автентични, се нуждаят от преосмисляне. Проектът има за цел реинтерпретирането на ислямската теология и радикално обновяване на религията. Проучването се извършва в Колежа по теология към Университета в Анкара.

Поради опасения от реакцията на по-консервативните мюсюлмани, досега властите в Турция бяха предпазливи по отношение на корекцията на хадисите.

"Съществуват доказателства, че някои от текстовете, известни като хадиси, са измислени векове след смъртта на пророка Мохамед и имат за цел политически и обществен контрол", казва Феликс Кьонер, съветник на проекта. "За съжаление, чрез текстове от сборниците с хадиси може дори да оправдаете мюсюлманската или ако предпочитате псевдо-мюсюлманската, осакатяваща практика за обрязване на момичета. Можете да намерите текстове които твърдят, че "това е, което Пророкът ни е наредил да правим", но може също да се докаже исторически, че тази практика идва от други култури и в последствие е била наложена на ислямската традиция".

Много текстове в сборниците с хадиси се отнасят до живота в Близкия Изток отпреди 1400 г. и в наши дни са просто неуместни. Основните аргументи на учените са, че ислямската традиция е била постепенно обезличавана от различни, често консервативни култури, които са се опитвали да използват религията за социален контрол. Изследователите посочват, че поколения лидери в ислямския свят са изопачавали текстовете, като са приписвали собствените си политически амбиции на Пророка Мохамед.

Турция е решена да отстрани тази "културна обремененост" на Исляма и да го върне към ценностите, завещани от Пророка. Но именно в това се крие истинското предизвикателство на проекта. Съществуват текстове, приети за автентични, чието значение е било променено и сега се интерпретират по порочен начин.

"Според един автентичен пасаж от хадисите, на жените е забранено да пътуват за повече от три дни без разрешение от съпруга си", казва Мехмет Гормез, експерт от Департамента по религиозни въпроси в Анкара. "Но това не е била религиозна забрана. Това нареждане се е появило защото в дните на Пророка просто не е било безопасно за една жена да пътува сама. С годините хората са приели за постоянна и задължителна тази практика, въпреки че първоначално тя е представлявала временна забрана от съображения за сигурност."

"С други думи Пророкът е мечтал за времето, когато светът ще е достатъчно безопасен и мирен и жените ще могат да пътуват сами където си пожелаят. За съжаление забраната е останала в текстовете и дори в наши дни се използва за ограничаването на свободата на пътуване на жените", казва професор Гормез.

"Ислямът се използва като оправдание за насилие и злоупотреба срещу жени", казва Хуля Кос, теоложка. "Съществува престъпната практика на "убийства на честта" – това са случай на убийства на жени, когато те се оженят не за избрания от семейството им жених или ако се опитат да избягат с някой когото обичат. Подобни практики не съществуват в Исляма и ние трябва да обясним това на хората", добавя тя.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...