Сръбският патриарх Порфирий: Бог ни погледна и ни помилва



Архиепископ Стефан и патриарх Порфирий, заедно с епископи на Македонската православна църква – Охридска архиепископия и Сръбската православна църква, отслужиха днес литургия на помирението в храма „Свети Сава” в Белград.

Архиепископ Стефан в своето обръщение благодари на Сръбската православна църква за това, че е приела решението на Вселенската патриаршия.

„Благодарим на Бога за това, че се изпълни времето и днес намерихме братолюбиво разбиране при Негово светейшество Сръбския патриарх Порфирий и членовете на Архиерейския събор на Сръбската православна църква, който само няколко дни след узнаване решението на Синода на Вселенската патриаршия, ръководен от патриарх Вартоломей,  взе решение в същия този дух, за възстановяване на евхаристийното и канонично единство на  нашите поместни църкви.“ – посочи архиепископ Стефан.

„Радва се небето и земята, радват се светиите, радва се Свети Сава и неговите наследници.  Днес сме се събрали в този заветен храм на сръбския народ, посветен на свети Сава, за да познаем този ден, който Господ е сътворил, да се зарадваме и развеселим в него. Църквата е една,  защото Бог е Един и е Глава на Църквата. Ние градим единството и пазим порядъка в Църквата. Братя и сестри, общуването в единството е светиня и не трябва да се изненадваме, че му се противят силите на този свят, които са против Бога и не искат Христос. Христос е огледало; в Него можем да видим кои сме и какви сме. Демоничните сили са против единството, на тях им трябва поляризация и разцепление… Затова, независимо от техните цели,  нашата цел е да изпълним призива на Христос и да бъдем едно. Имахме разкол, който продължи 55 години, с нашите братя от Македония. Тази рана беше дълбока и болеше. За тази рана мислехме, ставахме и лягахме, и тъгувахме тя да се изцели. Раната е изцелена сега, и това е дар Божи. Братя архиереи, нашата радост е безмерна. Това е радост на божията любов за това, че ние в Христа и в църквата сме едно.

Братя и сестри от Сърбия и Македония, днес сърцето на нашите народи биеше за всички нас и заедно с нас.

То бие в ритъма на Христос. Бог ни погледна и ни помилва!“ – завърши патриарх Порфирий.

 

Източник: http://religija.mk

 

*Заглавието е от редакцията.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...