Станете участник в Четвъртата международна среща на православната младеж в Румъния



За четвърта поредна година с благословението на Румънския патриарх Даниил от 1 до 4 септември ще се проведе Международна среща на православната младеж в Румъния.

Тази година домакин на събитието е град Яш, столица на румънската област Молдова и важен поклоннически център за вярващите, където се пазят мощите на света Петка Търновска.

Този септември в Яш се очакват да се съберат над 5000 души на възраст между 16 и 35 години от различни краища на света, сред които от Гърция, Сърбия, Украйна, Албания, Македония, Франция, Германия, Белгия, Италия, Португалия, Испания, Ирландия, Великобритания, Турция, Йордания, Сирия и др. Темата на тазгодишната среща е „Младият човек в търсене на свободата“, а над 550 ще са младите доброволци, които ще помагат за осъществяване на мащабното събитие.

В програмата на Международната среща са включени дебати, уъркшопи, концерти на открито, които дават възможност на младите хора в една неформална атмосфера да обменят идеи, да се докоснат до различни културни традиции и да споделят общите си проблеми, свързани с вярата в съвременния свят. Разбира се, участниците ще вземат молитвено участие в утринните и вечерните молитви, както и в светата Литургия в неделния ден (3 септември).

И тази година България е поканена да изпрати свои участници. Българската квота е за 40 момчета и момичета. Първата група от 20 души вече е запълнена, тя ще бъде водена от Русенския митрополит Наум, който е осигурил автобус за участниците от Русе до Яш и обратно.

До запълване на втората група от 20 човека обаче все още има свободни места. Затова, ако сте между 16- и 35-годишен активен член на православна енория, можете да станете част от Четвъртата международна среща на православната младеж.

Участниците, които ще бъдат включени във втората българска група, отпътуваща за Яш, сами поемат организацията и разходите по транспорта до румънския град, а разходите, свързани с престоя в Яш – за храна и нощувки, се поемат от организаторите на младежкия форум.

За повече информация можете да се обръщате към Русенската света митрополия, или към Митко Иванов, представител на групата „Православна младеж“, на имейл mitcoivanov@gmail.com (за желаещите да заявят участие, които са извън Русенската епархия).

Тук можете да видите репортаж от миналогодишната Международна среща на православната младеж, която се проведе в Букурещ.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...