Стотици хиляди руснаци спазиха традицията да влязат в ледените води на БогоявлениеСтотици хиляди хора се изкъпаха в ледените реки и езера в Русия на Богоявление, което по стария стил, към който се придържа Руската православна църква, се празнува на 19 януари.

Ритуалното къпане на Богоявление е стара църковно-народна традиция в Русия, Украйна, Беларус и други страни. Обикновено руските реки по това време на годината са сковани от дебел слой лед и затова в леда предварително се прави голяма дупка във формата на кръст, в която се потапя желаещият да се изкъпе. Според традицията вярващият трябва да се прекръсти и да се потопи три пъти в ледената вода – в чест на Пресветата Троица.

Специално оборудвани места за извършване на старинния ритуал се правят в много градове и села в страната, край които има реки или езера. Наблизо дежурят спасители и полицаи и има палатки, в които изкъпалите се хора могат да се изсушат, да се преоблекат и да пият горещ чай.

Руският президент Владимир Путин също прие участие в ритуала, като се изкъпа в ледената вода на Богоявление, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Според социологически проучвания, 26 процента от жителите на Русия са изказали желание да спазят старинната традиция и да се изкъпят по време на празника.| По материали на руските медии

Снимки: ТАСС

 

Please follow and like us:

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ:

Споделете в социалните мрежи