Страсти около „Шифъра на Леонардо“ в Русия


Източник: Известия, Коммерсант

След като руският патриарх Алексий осъди скандалния филм "Шифърът на Леонардо" като "неуважение към нормите на морала", собствениците на големия столичен търговски център "Электроника на Пресне" решиха да забранят продаването на книги, дискове, компютърни игри и всякаква друга продукция, свързана с едноименната книга и филм по романа на Дан Браун.

Председателят на борда на директорите на финансовата група "Ваш финансовый попечитель" ("ВФП"), в която влиза и търговския център "Электроника на Пресне", Ваcилий Бойко е набожен човек. Бизнесменът смята, че е греховно да се печелят пари от филм, насочен срещу християнството и осъден от православната Църква.

„Екранизацията на романа на Дан Браун още не е излязла на DVD, — заяви вчера Бойко. — Засега ние поискахме от собствениците на магазините, разположени в нашия търговски център, да се откажат от продажбата на аудио книги, едноименни компютърни игри и рекламна продукция, разпалваща религиозна вражда, какъвто е случаят с "Шифърът на Леонардо".

В московския комитет по култура заявиха, че градските власти не възнамеряват да се месят в споровете относно "моралността" на филма. Според тях Русия засега все още е светска държава и всеки човек сам може да решава какво е добро за него.

Дирекцията на едно от най-посещаваните кина в Краснодар (столицата на Кубанския край) заяви, че се отказва да прожектира "Шифърът на Леонардо" след като Екатеринодарско-Кубанският архиепископ Исидор осъди филма и призова жителите на Кубан да го бойкотират. Другите кина на Краснодар решиха засега да се ограничат с предупреждение за греховното съдържание на филма.

В същото време по данни на пресслужбата на Кубанската епархия въпросът за пълната забрана на филма на територията на Кубан се разглежда прокуратурата на края.

В друг руски град – Орел, активисти на православни обществени организации планират да изгорят публично книгата на Дан Браун в центъра на града. Акцията е с благословението на Орловско-Ливенския архиепископ Паисий.

Прокуратурата на Самара предупреди собствениците на кината в града, че е недопустимо да показват "Шифърът на Леонардо", заплашвайки ги с административна отговорност. Лидерът на движението "Самара Православная" Дмитрий Сиверкин, по чието искане е започнала прокурорската проверка, възнамерява да отиде още по-далеч и да иска наказателна отговорност както за собствениците на кината, така и за ръководителя на Федералната агенция за култура и кинематография Михаил Швидкой.

В резултат на извършената проверка самарската прокуратура е изпратила до областната дирекция на кината официално предупреждение, че е недопустимо да се показва "Шифърът на Леонардо", заявявайки, че филмът "изопачава православното християнско учение", а действията на директорите на кината попадат под действието на административния кодекс. Показателно е, че на фона на преминалите по цялата страна протести на вярващите и искания за забрана на филма, първият прецедент за намеса на прокуратурата в този скандал беше създаден именно в Самара.

В Беларус и Азербайджан филмът беше забранен.

В Одеса около 200 човека взеха участие в кръстно шествие с искане за забраната на филма. Участниците в шествието заявиха, че „показването на кощунствения и богоборчески филм «Шифърът на Леонардо» е богохулство и проява на антихристиянство”. Одеският митрополит Агатангел наложи анатема върху дирекциите на кината, прожектиращи филма.

В Ереван преминават акции на протест срещу показването на филма. Техни организатори са Евангелистктата и Арменската апостолска църква, които заявиха, че филмът „проявява неуважение към християнските светини и оскърбява нашата вяра и достойнство”.

В Кемерово Софроний, архиепископ Кемеровски и Новокузнецки, призова вярващите да бойкотират кощунствения филм.

Лидерът на мюсюлманите в Русия Равил Гайнутдин заяви, че с мъка удържа мюсюлманите от акции на протест срещу филма.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...