Ватиканът обсъжда възможността за ръкоположение на женени мъже



Източник: Благовест

На започналото на 3 октомври 2005 г. във Ватикана заседание на Синода на католическите епископи се обсъжда темата за възможното ръкоположение на женени мъже.

Даже ако в католическата църква някога се появи женено духовенство, това няма да стане скоро, отбелязва Reuters. Но независимо от това, самият факт че темата е подета още първия ден на заседанието говори много, подчертава кореспондентът на агенцията.

Откривайки заседанието, епископът на Венеция, кардинал Анджело Скола, казва: "За решаването на проблема с недостига на свещеници има предложения да бъдат ръкополагани женени вярващи мъже, известни с вярата и добродетелността си, така наречените "viri probati" – "проверени мъже", които са семейни хора на зряла възраст." В речта на кардинал Скола не става дума за това кой от епископите е правил такова предложение. Ролята на венецианския прелат на Синода е била по-скоро да координира предлаганите от участниците теми за обсъждане.

На пресконференцията след първия ден от заседанието на Синода, кардинал Скола е заявил, че подобно ръкоположение няма да отмени правилото, според което младите мъже могат да станат свещеници само след като дадат обет за безбрачие. Прелатът даже подчертал, че самият е против назначаването на женени мъже. Проблемът с недостига на свещеници според него следва да се решава чрез преразпределение на силите на църквата по места.

Намаляването на броя на свещениците е сериозен проблем за католическите общини в западните страни. За последните тридесет години броят на свещениците в САЩ е намалял от 59 000 на 42 500. В същото време числото на вярващите католици по света продължава да расте. За същия период в САЩ то е нараснало от 48 700 000 на 64 800 000 души.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...