Руини на православен параклис бяха открити в Истанбул



Руините на православен параклис бяха открити под сградата на училище в квартала Багджълар в Истанбул. Изследователите все още не знаят кога и от кого е построен параклисът, затова в района се планират разкопки.

Археологът Омер Фарук Явашчай споделя в интервю за Arkeonews, че е забелязал сградата при изследването на стари карти на града.

В някои от тях параклисът е обозначен като „Аязма“, което на турски означава „светена вода“. Ученият отбелязва още, че по време на Османската империя в този район се е намирало гръцко село, а параклисът вероятно е построен от православни вярващи, които са живели тук в края на XIX век.

Местни жители разказват, че на това място преди 25–30 години е имало чешма, а по-късно е построено училище.

Явашчай добавя, че е необходимо да се извършат мащабни разкопки, за да се намери повече информация за параклиса. Той също така подчертава, че руините на параклиса „трябва да бъдат запазени и защитени“.

Район Багджълар е четвъртият най-населен район в община Истанбул. Името си е получил заради изобилието от лозя в тази област. Името „bağcılar“ на турски означава „лозар“. Преди това областта се е наричала Yeshilbag, което се превежда като „зелено лозе“. През османския период в района са живели предимно православни гърци.

Източник: arkeonews.net

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...